Dette må du tenke på om du skal skifte jobb til privat sektor
Medlemskap hos oss handler ikke bare om alderspensjon – det er mer enn det. Derfor er det viktig at du ser på vilkårene i tjenestepensjonen når du søker ny jobb.
Den korte versjonen
- Årslønn er ikke alt. Medlemskapet hos oss er en pakke som omfatter alderspensjon, AFP, uførepensjon og etterlattepensjon.
- Sparing til alderspensjon og AFP er prosent av lønnen din. Tjener du opp mot 7,1 G får du 5,7 prosent av lønn i pensjonssparing hver måned. Og av det du tjener fra 7,1 G til 12 G, får du 23,8 prosent av lønn i pensjonssparing hver måned. I tillegg får du 4,21 prosent i sparing til AFP for all lønn opp til 7,1 G. Går du til en jobb uten AFP-ordning, mister du retten til AFP.
- Du er økonomiske sikret gjennom retten til uførepensjon om du blir så syk at du ikke kan jobbe like mye som før. Dine gjenlevende er økonomiske sikret gjennom etterlattepensjon i form av månedlige utbetalinger til ektefelle og barn under 20 år.
- Tjenestepensjon i privat sektor er derimot ikke en fast pakke. Det er opp til hver enkelt arbeidsgiver å tilby ekstragoder utenom sparing til alderspensjon. Du må sammenligne med det du har gjennom medlemskapet hos oss, og finne ut om du hva du må gjøre på egen hånd for å sikre deg og dine for fremtiden.
Den lange versjonen
Tjenestepensjonen du får som medlem hos oss er en ferdig pakke som gir deg følgende medlemgoder:
- Alderspensjon – livsvarig
- Avtalefestet pensjon (AFP) – livsvarig
- Uførepensjon – til du fyller 67 år
- Etterlattepensjon – livsvarig (foruten barnepensjon)
- For hele pakken betaler du bare to prosent av lønnen din. Arbeidsgiveren din dekker størsteparten av kostnadene. Under går vi nærmere inn på hva medlemskapet hos oss innebærer slik at du lett kan sammenligne med lønntilbud du får i privat sektor.
Livsvarig alderspensjon og AFP
Som arbeidstaker i det offentlige, har du god sparing til alderspensjon og AFP. Arbeidsgiveren din setter av hver måned av en prosentdel av lønnen din til pensjon. Delen er:
- 5,7 prosent til alderspensjon av pensjonsgivende inntekt opp til 842 202 kroner (7,1 G).
- 23,8 prosent til alderspensjon av pensjonsgivende inntekt over 842 202 kroner til 1 423 440 millioner kroner (12 G). Du får ikke pensjonssparing for lønn over 12 G.
- I tillegg setter arbeidsgiveren din av 4,21 prosent til AFP for all lønn opp til og med 7,1 G.
Går du til en jobb i privat sektor uten AFP-ordning, mister du retten til å ta ut AFP. Du beholder det du har spart opp til alderspensjon, og kan ta det ut når du blir pensjonist.
Merk: Alt over gjelder dem som er født i 1963 eller etter. Er du født i 1962 eller før, er du på et annet regelverk for alderspensjon og AFP. Trykk på lenkene for å se hva som gjelder for disse årskullene.
Uførepensjon
Uførepensjonen fra oss skal dekke noe av inntekttapet om du ikke kan jobbe like mye som før i anledning av sykdom eller skade. Uførepensjonen blir beregnet individuelt.
- Er du 50 prosent ufør eller mer, kommer uførepensjonen fra oss som et tillegg til uføretrygd fra folketrygden.
- Er du fra 20 til 50 prosent ufør får du uførepensjon fra oss selv om du ikke får uføretrygd fra folketrygden.
Du kan motta uførepensjon frem til du når pensjonalder, som for de aller fleste er 67 år. Da blir den «omgjort» til alderspensjon. Alderspensjonen blir utrekna som om du jobbet fullstendig frem til du ble 67 år.
Etterlattepensjon
Etterlattepensjon er et samlebegrep for ytelsene ektefellepensjon og barnepensjon. Det er en økonomisk støtte til dine gjenlevende om du skulle dø fra dem, og det betyr ingenting om du er i arbeid eller om du er pensjonist når du går bort.
- For de aller fleste er etterlattepensjonen 9 prosent av pensjonsgrunnlaget til avdøde. Pensjonen er livsvarig.
- Barnepensjonen er 15 prosent av pensjonsgrunnlaget. Pensjonen gjelder frem til barnet er 20 år.
Årslønn er ikke alt
Nå som du vet mer om hvilken offentlig tjenestepensjon fra oss innebærer, kan du enklere sammenligne tilbudet fra private arbeidsgivere.
Det er ikke bare det du får utbetalt i lønn du rå vurdere i et jobbtilbud. I tillegg til lønnen bør du finne svaret på disse fem spørsmålene:
- Hvilken alderpensjonsordning tilbyr arbeidsgiveren, og er han livsvarig eller tidsbegrenset?
- Om tilbudet omfatter innskuddspensjon og hvor stor prosentdel av lønnen arbeidsgiver setter av i pensjon for deg?
- Har bedriften AFP-ordning, eller mister du retten om du skifter jobb?
- Må du kjøpe uføreforsikring selv, eller får du det gjennom arbeidsgiveren din?
- Hvilken økonomisk sikring har de gjenlevende dersom du dør fra dem?
Folketrygden er bærebjelken i det norske pensjonssystemet
I tillegg til både offentlig og privat tjenestepensjon, kommer pensjonen som staten setter av for deg i folketrygden. Staten setter av 18,1 prosent av den pensjonsgivende inntekten din opp til 7,1 G. Du finner ut av hvor mye staten har sett av for deg til pensjon om du logger deg inn på nav.no
Denne artiklen er republisert etter avtale med Statens Pensjonskasse (SPK)